mittlivsomtransplanterad

Jag är hjärttransplanterad 1997 och var då nybliven mamma. Min dotter är nu vuxen och snart färdig lärare. Jag har haft en stroke och även cancer. Här berättar jag om mitt liv, som transplanterad, som mamma, som medmänniska, om min cancer samt biverkningarna efter och om allt annat mellan himmel och jord.

Funderingar...

Publicerad 2016-12-20 10:06:04 i Allmänt

Då var vi inne i julveckan och den berömda julstressen gör sig lite påmind.

Har varit sjuk sen förra veckan. Hostan verkar inte vilja försvinna. Kroppen är helt matt och vila är det som fått vara prioritet ett just nu.
Även min mamma har varit sjuk. Först fick hon bältros och nu början till lunginflammation. Min mamma är sjuk i lungfibros och när hon får infektioner i luftvägar och lungor får hon det extra jobbigt. Hon hostar mest hela tiden och det har tagit på hennes ork. Min mamma är 82 år gammal och har varit annars väldigt pigg. Det har varit svårt för henne att acceptera att hon inte orkar som förr då hon alltid varit den som har "eld i baken". Att vila sig frisk och få tillbaka orken tar tid när man blir äldre och dessutom har en sjukdom som min mamma har. 
Jag är dock likadan! Min mamma konstaterade häromdagen att vi två är urkassa på att vila och ta det lugnt. Kan vi bara vara på benen så gör vi saker tills vi nästan stupar. Varför är det så svårt att vila när man inte mår bra? Vi båda har den där rastlösa genen...att sitta still är inte vår grej. Men ibland måste man bara inse att det är det enda rätta för att man ska återfå krafterna och för att bli helt friska. 
Så i år blir det inget julbak med dessa finska delikatesser som vi brukar ha till jul. Orken finns helt enkelt inte. Men kålrotslåda och morotslåda kommer vi göra! DET kan vi inte vara utan! 😀 

Jag känner att jag måste vila upp mig nu efter rosfebern och denna hosta/förkylning jag har nu, för att kroppen ska kunna återfå styrka. Styrka att orka umgås med familj och vänner under julen, styrka att klara av alla vardagsbestyr och styrka för att orka börja plugga! 
Min största rädsla just nu är att jag inte ska orka med fysiskt att gå i skolan. Jag har varit sjukskriven i 2,5 år snart och att då börja studera på heltid blir en omställning. Rent mentalt kommer det inte vara några problem! Min hjärna är extremt understimulerad och behöver få arbeta ordentligt! Men kommer min kropp att orka detta? Ja den som lever får se! Jag ska i alla fall göra mitt yttersta för att klara av detta. 
Ironin i det hela är väl att jag ska plugga vård och omsorg! 😁 Jag har ju lite erfarenhet från vården, så att säga😉 Men det är även tack vare de erfarenheter jag har som jag vågade söka till utbildningen. 
Intresset för vården och omsorgen har ju alltid funnits hos mig. Sen att jag fått mina erfarenheter på grund av att jag själv varit mycket sjuk är väl lite beklagligt. Dock vill jag se dessa erfarenheter som positiva. Framför allt när jag nu ska läsa vård och omsorg. Jag vet vad det handlar om....men jag kan inte allt!! 
Häromdagen köpte jag de flesta av böckerna till utbildningen. Jag började bläddra lite i böckerna och började läsa i en av böckerna som vi ska ha nu i början. Kan säga så här...min understimulerade hjärna tyckte det var jättekul och jag har nu snart läst ut den boken!😂 
Låter det som att jag ser fram emot att börja plugga? 😊
Jag hoppas med hela mitt hjärta att detta ska gå vägen och att jag sen efter utbildningen kan få börja jobba. Att jag ska kunna återgå till en någorlunda normal tillvaro och vardag. Känna att jag tillför något och att få känna tillhörighet. Att inte vara den där som är sjukskriven hela tiden. För när man går sjukskriven, så kan i alla fall jag känna en stress av att få återgå till arbetslivet. Detta trots att jag VET hur viktigt det är få återhämtning efter sjukdom och att det kan ta tid. Jag har förståelsen men stressen infinner sig ändå. Varför är det så? 
Jag har blivit mycket bättre på att ta en dag i taget och ta dagen som den kommer. Mycket på grund av att kroppen inte gett mig nått val. Den strejkar! Det finns dagar då jag knappt tagit mig upp ur sängen då benen bara inte vill fungera som de ska. Jag har fått hålla mig i väggarna för att ta mig ut till köket. Att "springa snabbt på toa" när man är superkissnödig har varit, och är fortfarande vissa dagar, en utmaning. Kan säga att jag blivit expert på knipövningar!😂 
Min envishet har hjälpt mig mycket genom åren och jag tror att det är tack vare den jag fortfarande är vid liv. Jag kunde lika gärna ha gett upp flera gånger om när jag varit som mest sjuk men det har aldrig varit ett alternativ för mig. Kämpa på, är det som gäller och göra det bästa av situationen!

Nu vill jag önska alla en fridfull och lugn jul!🎄Ta er tid för återhämtning!❤


Pia 

Julstök...

Publicerad 2016-12-08 12:24:18 i Allmänt

Ja då var jag hemma från sjukhuset. Kom hem på måndag kväll. 

Att få komma hem till familjen kändes otroligt skönt! ❤

På tisdagen drog jag igång med julstöket. Bytte gardiner i köksfönstret och pyntade lite runt om i huset. Kände dock på kvällen att jag var ganska sliten...rosfebern tog hårt på kroppen den här gången. 
Onsdagen fick bli en vilodag. Fast på kvällen klädde vi granen men då hjälptes vi åt alla tre😊

Att få greja hemma och fixa jul här hemma är för mig nått som är väldigt viktigt. När vår dotter var liten så bakade jag mycket mer och vi pysslade en hel del. Idag bakar hon och fixar själv...inte mycket mamma behöver hjälpa till med😊 Hon är helt tokig i julen och älskar att greja och pyssla. Hon går verkligen "all in" när det gäller julen☺ 
Idag ska vi försöka få ihop pepparkakshusen och dekorera dom.
Får se om vi får ihop en pepparkaksby😉

Nu hoppas jag att jag får vara frisk över julen och hela nästa år också för den delen! Är så nervös över att det ska gå åt skogen när jag nu ska börja plugga.
Håll tummarna för att jag får vara frisk 2017!!

Ha det så gott!


Pia

Rosfeber nr 4

Publicerad 2016-12-02 06:35:08 i Allmänt

Ja ni....det där med att det inte alltid blir som man tänkt sig, ja det stämmer väl in ganska bra just nu. Fast oftast så blir det inte som man tänkt sig...utan man får ta saker som de kommer.
Jag mådde gott på Mösseberg i Falköping med all behandling, träning, föreläsningar, god mat och nya fantastiska vänner. Så i måndags kväll upptäcker jag efter middagen att jag är öm på höger vad. Jag ser efter och ser en röd svullen och värmeökad fläck. Jag ringer på undersköterskan som kommer och tittar på den också och vi ritar runt fläcken för att se om den sprider sig utanför linjerna. Natten går ganska bra ändå men jag är öm i benet. På tisdag morgon går jag upp som vanligt och går ner till matsalen och äter frukost. Efter frukost går jag tillbaka till rummet då undersköterskan sa att sjuksköterskan skulle få kolla på det när hon kom. Jag lade mig i sängen och somnade. När jag vaknar mår jag inte riktigt bra så jag ringer på undersköterskan igen och både hon och sjuksköterskan kommer till mig. Jag förklarar att jag mår lite illa och känner mig konstig....någon minut senare kräks jag och börjar frossa. Fläcken på benet har blivit större och jag säger att jag har säkert fått rosfeber igen. De ringer efter ambulans som kör mig till Kärnsjukhuset i Skövde (KSS). Det, för mig, är ju på helt fel sida av Vänern! Men de tar god hand om mig där. De sätter in vätskedropp och ger mig febernedsättande intravenöst. Mitt blodtryck var väldigt lågt när jag kom in (85/60) så därför fortsatte de ge mig 4 eller 5 påsar med vätska! De tar en massa odlingar och prover sen ger det mig antibiotika. Jag blir inlagd på infektionsavdelningen och blir kvar där två nätter. Mina saker, som fortfarande var kvar på Mösseberg, levererades till mig dagen efter jag kom till KSS.
Igår fick jag komma till mitt hemsjukhus, NÄL. Det kändes skönt att få komma till något man kände igen och som var närmare hem.
Benet har blivit bättre och rodnaderna mindre ilskna. Den här gången är jag fläckig över hela benet och man ser tydligt hur fläckarna dykt upp utefter lymfbanan.
Ja, så här är jag nu. De har varit inne och väckt mig för andra gången nu så jag tänkte jag får väl passa på att blogga när jag ändå är vaken.
Nu får vi se hur länge de vill ha mig här. Det beror ju helt på hur länge de ska ge mig antibiotika intravenöst. Men måste säga att jag längtar hem nu...tur att min man kommer hit idag!
För övrigt så måste jag säga att vistelsen på Mösseberg var fantastisk och jag hoppas jag får möjlighet att åka dit någon mer gång.

Nu är det nya tag som gäller för typ åttahundraelfte gången och hoppas på att få vara frisk ett tag. Ska ju börja plugga 9 januari så jag har inte tid att vara sjuk! 😉😊

Ha en fin december kära ni med allt vad det innebär! 🎅☃🎄🎁❄🎉


Pia

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela