mittlivsomtransplanterad

Jag är hjärttransplanterad 1997 och var då nybliven mamma. Min dotter är nu vuxen och snart färdig lärare. Jag har haft en stroke och även cancer. Här berättar jag om mitt liv, som transplanterad, som mamma, som medmänniska, om min cancer samt biverkningarna efter och om allt annat mellan himmel och jord.

Donationsvecka, m.m.

Publicerad 2018-10-11 13:51:28 i Allmänt

Denna veckan pågår donationsveckan. På olika sätt uppmärksammas donation.
I år har jag inte gjort så mycket, av olika skäl, men har delat lite på sociala medier. Sen har jag tänt ljus för min donator🕯❤ Det går inte med ord beskriva min tacksamhet för att jag fick möjligheten att LEVA!🙏 Det är nu drygt 21 år sen jag blev hjärttransplanterad. Trodde aldrig när jag var 24 år gammal och nytransplanterad att jag skulle få leva så här länge. Mitt mål var att se min dotter ta studenten och det är snart 4 år sen hon gjorde det. Nu har hon bara 1,5 termin kvar på universitetet och sen är hon utbildad lärare!😃 Hon har även nyligen flyttat hemifrån och blivit sambo😊 Visst var det lite jobbigt att hon flyttade hemifrån, men hon bor 3 minuter ifrån oss så jag tror ändå att jag klarar mig😉😂 Men visst sved det lite i mammahjärtat❤😊 

Sen vill jag berätta om en annan stor förändring jag har gjort. Jag har blivit vegetarian🥦🥕🍆🍅🍊🍎🌾🌱
Varför detta då? Jo, först och främst av hälsoskäl. Min mage började protestera mer och mer när jag åt kött, kyckling och fisk. Jag fick även illamående efter jag ätit kött och kyckling. Så i början av sommaren började jag gå över mer och mer på vegetarisk kost, alltså växtbaserad kost. Slarvade dock lite när vi var på semester då jag kände att jag inte kunde begära att de vi sov över hos skulle laga två olika maträtter. Efter semestern så började jag igen att äta mer vegetariskt och för 3 veckor sen så har jag gått över nästan helt till växtbaserad kost. Varför jag säger nästan är att jag fortfarande letar alternativ till mjölkprodukter och ägg. Äter dock väldigt lite av dessa två men använder ost i matlagning och ägg när jag bakar fortfarande. Men mitt mål är att även sluta med dessa. 
Kan säga som så att min mage har varit 100% bättre och jag har inte haft nått illamående. Jag lär heller inte få B12 brist (vilket man kan få om man är strikt vegan) då jag redan äter B12. 
Så just nu håller jag på att lära mig laga en massa vegetarisk mat, leta frukost alternativ och försöker hitta recept på bakverk utan ägg och mjölkprodukter som jag kan göra. Det finns massor med recept på nätet och jag har även hittat inspiration på Instagram och Facebook. Idag är det nog mycket lättare att göra denna förändring då det finns mer varor att tillgå då efterfrågan blivit större och större. Rent hälsomässigt är det en stor vinst att äta växtbaserad kost. Riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, stroke och cancer minskar avsevärt! Sen att det är en stor vinst för djuren och miljön är ett extremt stort plus!
Jag önskar att alla kunde testa att äta mer växtbaserad kost. Jag tänker inte tvinga någon (förutom min man som får lov att äta vegetariskt några gånger i veckan😉) att bli vegetarian, men jag utmanar er att testa! 
Jag kan säga att jag saknar inga animaliska produkter. Har aldrig ätit ost mer än haft (och har än så länge) i mat och ägg har jag ätit så lite av, men använt (och använder än så länge) i mat och bakning. I välsorterade mataffärer finns idag så många växtbaserad alternativ. Jag hittade växtbaderade alternativt  till majonnäs, kall sås, creme fraiche, matlagningsgrädde, margarin, smör, mjölk, yoghurt, köttfärs, m.m. Det är väl bara ost och ägg som jag inte lärt mig att använda växtbaserad alternativ till ännu, men det kommer😊 
Har, efter jag valde att gå över på växtbaserad kost, sett flera dokumentärer som bevisade att jag gjort helt rätt val! Hälsomässigt så finns det bara fördelar och så som djuren behandlas för att bli mat och hur djurhållning förstör vårt klimat är fruktansvärt! Om man tror att ekologiska gårdar är bättre så lurar man sig själv bara, enligt mig. Enligt dessa dokumentärer (grundade på forskning av flera aktörer) så kommer fisken i våra hav vara slut 2048! Det är snart det! Och vad innebär det då, jo haven dör!😱 Vad är det för värld våra barn och barnbarn kommer att leva i? 
Tänk om jag vetat och förstått detta tidigare så hade jag blivit vegetarian för längesen!😞
Min dotter har samma problem som mig att hon får ont i magen av animaliska produkter, så även hon har gått över mer på växtbaserad kost. Jag önskar och hoppas att fler och fler blir mer medvetna om de hälsomässigt och miljömässiga fördelarna med växtbaserad kost!
Nedan lägger jag ut ett kollage på maträtter som faktiskt är helt veganska. Hoppas det fungerar som inspiration!😊
Andra bilden är på ljuset som jag tänt för min donator❤🙏 Gå gärna in på socialstyrelsens hemsida och anmäl er till donationsregistret. 

Ha en fortsatt trevlig höst!🍁

Pia❤


Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela