mittlivsomtransplanterad

Jag är hjärttransplanterad 1997 och var då nybliven mamma. Min dotter är nu vuxen och snart färdig lärare. Jag har haft en stroke och även cancer. Här berättar jag om mitt liv, som transplanterad, som mamma, som medmänniska, om min cancer samt biverkningarna efter och om allt annat mellan himmel och jord.

När kroppen säger STOPP!

Publicerad 2016-07-04 09:09:10 i

Förra veckan var mycket intensiv!

På tisdag märkte jag att jag fått urinvägsinfektion och åkte till vårdcentralen. Fick lämna urinprov och skulle få träffa en läkare. Satt och väntade i en timme på läkaren innan jag gick och frågade om jag missuppfattat tiden. Så var inte fallet utan läkaren hade fått ett akutfall. Sköterskan sa:"Åh, det var inte meningen att du skulle bli sittandes och vänta. Läkaren sa att eftersom uvi provet inte visat något så ville han inte ge behandling. Så du kan gå hem." Sköterskan såg nog på hela min uppsyn att jag blev irriterad. Dels för att jag fått sitta och vänta då de kunnat tala om detta med en gång och dels för att jag VISSTE att det var uvi jag hade. Hon gav mig då provrör med hem så att jag kunde lämna nytt urinprov dagen efter. Det gjorde jag och det visade sig att det var uvi jag fått! Jag hade rätt men gick väl och tog prov lite för tidigt. Sköterskan sa, när hon ringde till mig:"Ja, det var ju synd att du fick vänta på behandling i ett dygn men nu finns det på apoteket att hämta."
Saken är den att min vårdcentral har lagts ned och nu har vi bara en vårdcentral som fått ta över alla dessa patienter som var listade på den nu nedlagda vårdcentralen. Deras patientmängd har alltså fördubblats över en natt. Ni kan ju bara gissa hur det blev...KAOS! 
Som patient känns det otryggt. Så känner jag i alla fall. Jag tillhör väl inte skaran av "vanliga patienter" så mina krav kanske är lite högre. 
Efter drygt 19 år som transplanterad och med astma sen barnsben så känner jag min kropp in i minsta lilla detalj. Jag känner när något inte stämmer. Jag uppsöker inte vård om jag verkligen inte anser det nödvändigt. Jag vet också hur sjukvården fungerar...eller när den inte fungerar. Har lärt mig med åren att man får ha skinn på näsan och stå på sig.
Någon sa till mig att boka in ett besök på den nya vårdcentralen för att få träffa en läkare och informera om min sjukdomshistoria. Det kan ju vara en bra idé så det ska jag göra när kaoset lagt sig lite....

Vad har mer hänt under veckan....jo, jag har varit och fått lymfmassage. Det är så skönt att ligga där med benen i dessa "säckar" och efteråt känns benen så lätta! Det har verkligen hjälpt! Är lyckligt lottad som har en så bra lymfterapeut och förmånen att få denna vård. 
I torsdags var jag till ortopedtekniska och fick mig nya kompressionsstrumpor...sådana som går ända upp på låret och så är det band runt midjan. De har också hjälpt väldigt bra. Benen svullnar inte alls så mycket när jag har dom på. Jag fick även en slags ankelsocka som det är förstärkning på kring fotlederna. Där samlas det ofta mycket vätska och jag har inte sett mina fotknölar på väldigt länge förrän igår! 😁 Är så tacksam för att det finns hjälpmedel! Kan nog inte säga det nog ofta! Tack till de som uppfunnit alla dessa hjälpmedel! 
Hade tid även för magnetröntgen på buken i torsdags på samma sjukhus som ortopedtekniska så jag och min man tillbringade nästan hela dagen där. Kan ju säga att jag var helt slut på kvällen.
 
Under helgen har jag inte gjort någonting. Jag har bara vilat, men ändå är jag helt utmattad idag. Har fått avboka ett möte samt sjukgymnastiken idag och jag har även ringt till min arbetsträningsplats att jag inte kommer idag. Jag får helt enkelt ta en vilodag! 
Kroppen bara säger STOPP! Är så trött hela tiden fast jag sovit som en stock på nätterna. Lymfödemet har varit jobbigt den sista tiden och nu när jag fått nya hjälpmedel så har väl det satt fart på saker och ting. Sprang på toaletten och kissade mest hela dagen igår...😊 
Något är det som händer i kroppen och säger stopp då den känner att den behöver ha mig vilande....och då får väl jag ta och lyssna på kroppen. Gör jag inte det så vet jag att det blir sju resor värre! 

Fick även ett samtal från Transplantationsmottagningen i torsdags...Blev en dosförändring på en medicin då jag legat i underkant i koncentrationen. Nya blodprover ska tas om ett par veckor....på min nya vårdcentral 😒 Ja ja...det blir nog bra till slut även där 😊

Ha det gott och njut av sommaren! 🌼🌼🌼


Pia
Så här ser det ut när jag får lymfmassage. 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela