mittlivsomtransplanterad

Jag är hjärttransplanterad 1997 och var då nybliven mamma. Min dotter är nu vuxen och snart färdig lärare. Jag har haft en stroke och även cancer. Här berättar jag om mitt liv, som transplanterad, som mamma, som medmänniska, om min cancer samt biverkningarna efter och om allt annat mellan himmel och jord.

När orken tryter...

Publicerad 2017-04-01 20:52:10 i Allmänt

Har en rätt så tuff dag idag. Egentligen har det varit rätt så tufft några veckor nu. Men idag brast något hos mig som fick mig att för en sekund att tänka att jag inte orkar mer. 

Lymfödemet har utökats och ligger även nu på ryggen. Benen har blivit större vid låren och det ligger en massa på rumpan och buken. Jag kan känna hur vätskan rör sig i benen och rumpan ibland, vilket är lite obehagligt. 
Det som är det värsta är att med ökat lymfödem kommer ökad värk. Jag har ju hela tiden mer eller mindre värk och det har varit något som jag fått acceptera och lära mig leva med. 
Den värken jag fått nu är dock mycket mycket värre. Jag som var så emot att ta morfin tabletter har under denna vecka varit tvungen att ta det vid några tillfällen för att överhuvudtaget orka med en dag i skolan. Värken försvinner inte helt med morfinet men den lindras. Kanske skulle jag behöva ta mer men jag vill inte det. Det känns som jag då låter lymfödemet och värken vinna. Tänker jag fel? Är jag för envis för mitt eget bästa? 
Idag när jag stod och skalade potatis så hade jag så ont att benen nästan vek sig på mig. Jag kunde ha bett min man göra det istället men vad gör jag...jo biter ihop och fortsätter envist att skala den jädra potatisen! Varför? Jo för klarar jag inte ens av att stå och skala några potatisar så känns det som om jag snart inte klarar av något. 
Jag har även tvättat och hängt tvätt idag. Enkla hushållssysslor kan man ju tycka men fy vad det tog på orken, och vad hände? Jo dessa hushållssysslor resulterade i att jag nu ligger i sängen då min kropp inte längre orkade.
Att jag aldrig lär mig att lyssna på min kropp och låta den vila när den behöver det! Blir så arg på mig själv. Samtidigt så är jag så frustrerad över lymfödemet och att jag inte kan göra något åt det. Visst kan jag påverka det genom att lindra det genom lymfmassage och att använda kompressionsstrumpor samt stretch övningar. Men oavsett vad jag än gör känns det som om det inte hjälper! Lymfödemet har ju bara ökat och det innebär ju att jag ökar i omfång och vikt. Jäkla ond cirkel alltså!
Jag gör djupandningsövningar varje morgon sittande på sängkanten innan jag går upp, jag använder kompressionsstrumpor varje dag, jag använder lymfapressen några ggr i veckan, jag gör strech övningar varje kväll jag går och lägger mig, jag försöker massera rumpa och rygg (min man hjälper mig att massera ryggen, lite svårt att göra det själv) varje dag...Vad mer kan jag göra?!? 
Jag skulle så gärna vilja gå ut på promenad men jag drar mig för att göra det då mina ben viker sig under mig helt oförberett ibland och så får jag sån himla värk i benen efteråt. 
Det känns just nu som om lymfödemet och värken berövar mig mitt välmående och mitt humör! Känner mig irriterad på allt och rynkan mellan ögonen blir bara djupare.
Mitt i allt detta så är det hur mycket som helst i skolan och vi har haft prov en gång i veckan de sista veckorna och på tisdag har vi prov igen. Det är väldigt intensivt men så himla kul! Min fatigue gör sig påmind ordentligt nu kan jag lova!😉 Inte nog med att fatiguen gör sig påmind så har allergierna börjat på riktigt. Älskar våren men ack vad besvärlig den kan vara. 

Har nu klagat en hel del känns det som och det är nog så att idag har min frustration tagit över. Detta är dock min vardag och jag brukar vara den som försöker hålla humöret uppe och göra det bästa av situationen, men inte idag! Idag tillåter jag mig själv att vara frustrerad, ledsen och arg. Imorgon är en ny dag och då tar jag nya tag!👊
Hoppas på att jag under nästa vecka ska få mina kompressionsstrumpbyxor som går över magen och ryggen. Kanske kan de hjälpa så lymfödemet minskar. Håller tummarna!

Nu ska jag plugga lite innan jag tar kvällen!🤓📚

Ha det så gott och njut av våren!🌿🌞🌷

Pia


Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela