mittlivsomtransplanterad

Jag är hjärttransplanterad 1997 och var då nybliven mamma. Min dotter är nu vuxen och snart färdig lärare. Jag har haft en stroke och även cancer. Här berättar jag om mitt liv, som transplanterad, som mamma, som medmänniska, om min cancer samt biverkningarna efter och om allt annat mellan himmel och jord.

Hallå där....

Publicerad 2021-08-24 21:06:32 i Allmänt

....så här drygt 1 år sedan sist!😳🙈 
Det säger nog sig självt att under drygt 1 år så hinner det hända en hel del.
Förra året så klarade jag hösten och vintern relativt bra. Svullnad i BBB (=buk, bak o ben) pga lymfödemet kom och gick och kom tillbaka osv. Mycket försiktighet i och med covid-19 och var då mycket hemma.
I februari så började mina sjukhusbesök igen. Hamnade på sjukhus över en helg pga rosfeber och väl hemma så ringer de och ber mig komma tillbaka då den bakterie jag fått inte försvinner med antibiotika i tablettform. Faktum var att när jag kom ner första gången så var jag riktigt dålig. Vi ringde ambulans som körde mig till min vårdcentral (som ligger i grannlänet). Läkaren där tyckte givetvis att jag skulle till sjukhuset. En ny ambulans kom, men de vägrade köra mig till sjukhuset jag tillhör pga annat län (nackdelen att bo vid gränsen mellan två län). Jag fick ringa min man som kom och hämtade mig och körde mig till akuten på NÄL. 
Efter jag den helgen på sjukhus och sen fått åka tillbaka för att bli inlagd i 1 vecka, så dröjde det inte mer än 2 veckor innan det var dags igen. Vi fick ringa ambulans igen och den här gången körde de mig direkt till sjukhuset. Jag hade hög feber och kräktes som bara den. När jag kom ner till akuten hade jag ett övertryck på 70!! Jag har aldrig blivit så påpassad som jag var då. Jag hade kraftig blodförgiftning igen! Mitt högerben, höften samt halva skinkan var så svullna! Det gjorde så ont! Jag fick givetvis antibiotika intravenöst och blev kvar på sjukhuset i 2 veckor.
Väl hemma så blev jag piggare och piggare. Det beslutades för att jag skulle äta antibiotika i tablettform, 1 tablett om dagen i 6 månader och sen ska vi göra en utvärdering. Detta för att jag inte ska få blodförgiftning igen. 
I april gjorde jag min årskontroll. Lite annorlunda i år då jag fick göra ultraljud på hjärtat och njurbelastningen på mitt hemsjukhus och sen ha digitalt möte med läkaren. Tur jag har en dotter som kan guida mig i den digitala världen!😅 Fick då reda på att mina klaffar som läcker nu har börjat läcka lite mer. Inget allvarligt, men bra att hålla koll på. Det ökade läckaget kunde även bero på att jag varit så svullen när jag hade rosfebern och blodförgiftningen. Ska göra ett nytt ultraljud nu under hösten.
Under våren fick jag mina båda covid-19 vaccinsprutor och äntligen skulle jag inte behöva vara rädd för att träffa några av mina vänner och min mamma. Min mamma blev dock sämre i sin sjukdom och hamnade på sjukhus. Efter 2 veckor på sjukhuset kom hon till korttidsboendet där hon skulle vara tills hon fick plats på ett boende. Hon kom dit på en tisdag och på lördag fick hon åka in till sjukhuset igen. En timme efter hon kom dit så somnade hon in😭💔
Det blev en minst sagt intensiv tid för mig, min bror och våra familjer. Vi städade ur mammas lägenhet, vi ordnade med begravningen och allt annat som måste göras. Antagligen så gjorde jag lite för mycket för jag fick ont i min vänstra höft (som är försvagad efter förlamningen 1998). Sommaren har gått hyfsat bra ändå med lymfödemet i benen. MEN så sa det pang för några veckor sen och mina ben blev värre. 
Inte nog med det så började jag känna mig väldigt yr och märkte att mitt blodtryck var väldigt lågt. Ringde min hjärtläkare som tog bort en blodtrycksmedicin direkt. Jag hade även gått ner 20 kg sen jag låg på sjukhuset och var jättesvullen. Mycket vätska som försvann, men även andra kilon. Mitt blodvärde var heller inte bra, låg på 95. Har alltid haft lågt blodvärde, men inte riktigt så lågt. Förra veckan var jag till vårdcentralen och fick fylla på med järn. Är lite piggare nu faktiskt👍
Mitt liv just nu består av att sköta min egenvård av lymfödemet samt ligga i lymfapressen några gånger i veckan. Vill gärna att svullnaden går ner så fort som möjligt så jag slipper ha så ont. 
För övrigt så går denna sjukpensionär hemma och pysslar så mycket jag kan och orkar. Jag åker på loppisar när orken finns och umgås med nära och kära. Jag älskar inredning så har en Instagram där jag delar med mig av loppisfynd, inredning och lite annat smått och gott. Jag gör det för nöjes skull och för att inte bara bli sittandes i soffan😊

Ja det blev en snabb uppdatering av vad som hänt under drygt 1 år. Det har så klart hänt mycket mer under detta året, men då skulle jag få sitta och skriva hela natten🙈😅 

Ha det så gott!🥰

/Pia❤

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela